Excursionisme i senderisme: Un camí de camins en procés de construcció

Enviada per administrador el 19/Jun/2011 - 13:28

Als Països Catalans hi ha milers de camins, camins que enllacen poblacions i que estan farcits d'història, de cultura, d'anècdotes..., camins farcits de vida. I aquests són els ingredients que van impulsar un grup de persones l'any 2003 a crear el projecte "El Camí", un projecte que vol utilitzar aquesta gran xarxa de comunicació com a instrument turístic, d'arrelament cultural i de cohesió social.

Així, amb l'objectiu de fomentar el coneixement del territori sense presses i amb temps suficient per captar detalls que d'una altra manera ens passarien de llarg, el Camí traça un recorregut en forma de vuit, d'uns 4.000 quilòmetres, dividits en 40 trams d'uns 100 quilòmetres de mitjana cadascun, que enllaça tots els caps de comarca dels Països Catalans des de València fins a la Catalunya Nord, les Illes Balears i també l'Alguer. Es tracta d'un projecte ambiciós, on la complicitat de molta gent és un dels factors claus de l'èxit. En aquests moments el Camí ha completat la senyalització de quatre trams i n'està senyalitzant quatre més. Està previst que l'any vinent, el 2012, en tingui completats deu.

[1]Per a cadascun d'aquests trams s'edita una guia completa i plena de referències culturals, amb la descripció del tram i amb mapes de tot el recorregut. A més de les guies impreses hi ha la Camipèdia [2]. Es tracta d'una guia disponible a Internet, on diferents col·laboradors aporten la informació de cadascuna de les zones i municipis per on passa el recorregut. El Camí aprofita els senders naturals que uneixen els pobles: senders de gran recorregut, petits recorreguts i altres senders senyalitzats.

En David Ramon, responsable de comunicació del projecte, ens n'explica l'origen:

"El Camí es va iniciar amb la idea de fer un projecte a nivell nacional que englobés tots els Països Catalans, un projecte d'integració concretat en el tema del senderisme. El fet de caminar, més enllà de ser una activitat física, aporta uns valors a nivell mental i espiritual, en el sentit més ampli de l'espiritualitat. També té una vinculació amb les arrels i el coneixement de la terra. S'hi pot veure alguna similitud amb el camí de Sant Jaume, però el nostre no té un punt d'inici i un punt d'arribada concrets. És un camí que es pot iniciar en qualsevol punt. La idea és conèixer el país de mica en mica."

[3]Els trams estan senyalitzats amb un símbol en forma de vuit de color vermell. En moltes ocasions els podem trobar fets a mà. En alguns trams se'ns proposen bucles alternatius que allarguen el recorregut per fer-lo passar per zones amb algun interès especial, són els brancals. En el cas dels brancals les marques canvien de color i són grogues. La base sobre les quals se senyalitza el recorregut varia segons el lloc per on es passa. En alguns casos són estaques; en d'altres, pintura sobre pedres, plaquetes... en funció de les normatives que cada lloc imposa.

El Camí disposa d'un carnet d'acreditació, el carnet del Camí, que es pot segellar en diferents establiments que es troben durant el recorregut i que formen part de la Xarxa d'Establiments del Camí (XEC). Entre aquests també hi ha restaurants i allotjaments, on el carnet ens permetrà, a més, gaudir de descomptes i altres avantatges.

[4]


Si voleu aprofundir en el coneixement d'aquest país meravellós on vivim, endinseu-vos en els senders que el Camí ens descriu, i gaudiu de cada tram sense presses per descobrir els secrets amagats d'aquests camins plens de cultura i racons preciosos.

Podeu trobar molta més informació sobre aquest projecte a la seva pàgina web [5].
Enllaços
  1. https://ssl.corremonts.cat/data/images/news/cami1.jpg
  2. http://www.elcami.cat/camipedia
  3. https://ssl.corremonts.cat/data/images/news/cami2.jpg
  4. https://ssl.corremonts.cat/data/images/news/cami3.jpg
  5. http://www.elcami.cat/