Presentacions i actes promocionals: Chamonix serà la seu dels Campionats d'Europa d'escalada 2013

Enviada per administrador el 18/Mar/2013 - 16:18

18 de març de 2013 - Després d'organitzar competicions internacionals durant més de 14 anys, inclòs un campionat europeu el 2002 i els Campionats del Món el 2003, enguany el 15è Festival Internacional d'Escalada de Chamonix dels dies 11, 12 i 13 de juliol acollirà un altre Campionat d'Europa.

En els esdeveniments internacionals de Chamonix hi seran presents els millors escaladors del món. Aquests esdeveniments tenen la característica única de portar-se a terme en una estructura artificial a l'aire lliure. El cim del Mont-Blanc tindrà una presència dominant per sobre de l'espai d'escalada i inspirarà els escaladors a pujar al cim del seu esport. Un espectacle bell amb atletes d'alt nivell! L'escalada, juntament a 7 altres esports, està inclosa a la petita llista d'esports del COI per ser integrats en els jocs olímpics del 2020.
Organitzats amb alternança amb els Campionats del Món, els Campionats d'Europa no van tenir lloc l'any 2012 per raons de calendari, tal com els hauria correspost, ja que es van celebrar dos campionats del món consecutius el 2011 i 2012, l'últim a París Bercy el setembre passat.

Els esdeveniments de dificultat i velocitat van confirmar que l'escalada de competició és un esport espectacular on hi intervenen factors com el suspens, la força mental, la concentració i la flexibilitat... Aquests propers campionats europeus són per tant molt esperats!

Els escaladors que a l'actualitat posseeixen els títol de campions d'Europa són el català Ramon Julian Puigblanque (Ramonet), en la modalitat de dificultat, i el rus Sergey Abdrakhamanov, en la modalitat de velocitat. En categoria femenina els títols estan en mans de l'austríaca Angela Eiter, en dificultat, i de la polonesa Edyta Ropek, en velocitat.

Els esdeveniments de dificultat i velocitat també estan en el programa d'enguany.

Les proves de dificultat

Les proves de dificultat consisteixen en superar una o diverses rutes mentre l'escalador/a es assegurat des de sota. A la paret gran, situada a la plaça de Mont-Blanc, les rutes a aconseguir tenen entre 25 i 30 metres d'alçada. Són llargues i complicades.

La prova d'escalada "a vista" és obligada per a tots els escaladors. Després d'un curt període d'observació autoritzat, els participants són aïllats per tal de no poder veure els moviments i la progressió dels altres escaladors, així com altres detalls fora dels que hagin pogut captar durant el període d'observació. L'escalador/a descobreix la ruta a poc a poc, mentre ascendeix per la paret. L'esdeveniment consta de 3 rondes: qualificació, semifinals i finals. El nivell de dificultat proposat es correspon amb el nivell màxim dels escaladors que competeixen: per els homes les qualificacions estan en algun lloc entre un 8a, les semifinals a 8b i les finals a 8b+. En dones el nivell de qualificació està sobre el nivell 7c i 8a+ a les finals.

Les proves de velocitat

Aquest esdeveniment espectacular és una cursa de velocitat vertical. En dues rutes completament iguals, les quals no canvien al llarg de tota la competició, dos escaladors, l'un al costat de l'altre, fan una cursa fins a la part superior de la ruta. Han d'anar el més ràpid possible i el primer en arribar a la part superior és el que guanya.

El festival d'escalada suposa tres dies i dues nits d'entreteniment a Chamonix. Cada any més de 20.000 espectadors entre turistes, guies i locals vénen a la plaça Mont-Blanc de Chamonix per admirar les actuacions dels escaladors. Hi haurà una pantalla gegant que permetrà al públic veure els competidors de prop i es farà una cerimònia de cloenda preciosa amb focs artificials per celebrar la festa nacional.

Milers d'espectadors van cada any a Chamonix per assistir a aquest esdeveniment gratuït i admirar aquests grans atletes.

Que comenci l'espectacle!