Alpinisme: Carlos Soria inicia el repte Shisha Pangma 2013 i ahir va sortir de Madrid cap a Katmandú

Enviada per administrador el 07/Set/2013 - 19:20

L'alpinista de 74 anys intentarà coronar el Shisha Pangma de 8.027 m per continuar amb el seu repte d'esdevenir l'escalador de més edat en aconseguir els catorze vuitmils

Carlos Soria i la resta de l'Expedició BBVA va sortir cap a Nepal ahir al matí on passaran uns dies abans de creuar la frontera xinesa per arribar al Camp Base del Shisha Pangma
Madrid, 6 de setembre de 2013 - Carlos Soria va sortir ahir al matí cap a Katmandú per iniciar un nou desafiament, el cim del Shisha Pangma. L'Expedició BBVA al complet sortia des de l'aeroport de Madrid-Barajas amb “il·lusió i ganes de tornar amb una cimera”, com afirmava el alpinista de 74 anys abans de pujar a l'avió.

L'Expedició BBVA Shisha Pangma 2013 inicia la seva aventura. Carlos Soria i la resta de l'equip, format per l'alpinista i geòleg Sito Carcavilla, el metge Carlos Martínez, el càmera Luis Miguel López i el periodista Juan Enrique Gonzálvez, han sortit rumb a Katmandú per enfrontar-se a un nou repte, el Shisha Pangma, el menor dels vuit mils però un dels més exòtics, per trobar-se a la regió del Tibet.
Carlos Soria coneix bé aquesta muntanya. El 2005 va aconseguir trepitjar, amb 66 anys, el cim Central de 8.008 m. En aquesta ocasió es disposa a atacar el cim principal de 8.027 m, la qual cosa suposaria el seu desè vuitmil. “Crec que aquesta vegada podrem tornar a Madrid amb el cim del Shisha Pangma. Surto amb molta il·lusió i per descomptat amb ganes que no desaprofitaré cap oportunitat”, va declarar l'alpinista abans de pujar a l'avió.

Després d'una breu estada a Katmandú per tancar els tràmits i revisar els 2.500 quilos de material necessari, l'Expedició BBVA es traslladarà a la frontera entre el Nepal i la Xina per continuar fins Nyalam, al Tibet. Des d'aquí pujaran en jeep al denominat Camp Base xinès, a 5.100 m d'alçada. A partir d'aquí l'equip continuarà a peu acompanyats pels iacs que portaran la major part del material de l'expedició.

Des d'aquest primer Camp Base, on l'equip aprofitarà per aclimatar un parell de dies, es pujarà al Camp Base Avançat a 5.650 m. Posteriorment la ruta seguirà cap al Camp I a 6.400 m, amb atenció expressa a esquivar les esquerdes que l'envolten. Després d'uns dies de descans l'equip ascendirà al Camp II a 6.800 m i al Camp III a 7.300 m. A partir d'aquí emprendran el camí per arribar al cim seguint la coneguda 'Ruta d'Iñaki '.

Shisha Pangma, el germà petit de l'Himàlaia

El Shisha Pangma està ubicat a la serralada de l'Himàlaia. A diferència de les muntanyes que l'envolten, com l'Everest i el Cho Oyu, no fa frontera entre la Xina i el Nepal sinó que està totalment ubicat a la Xina. Amb els seus imponents 8.027 m, ocupa l'últim lloc del rànquing d'altura dels 14 vuitmils. El fet de no estar envoltat de grans cims dota al Shisha Pangma d'un protagonisme especial en el seu entorn. Aquest aïllament fa que estigui exposat a forts vents, que generen grans baixes temperatures.

En tibetà el seu nom significa "per sobre de l'àmplia plana coberta de pastures". Durant molt temps va ser coneguda com Gosainthan que significa "el lloc de Déu". El Shisha Pangma és un dels 14 vuitmils menys coneguts, la qual cosa va motivar que no fos coronat fins 1964 per una expedició liderada pel muntanyenc xinès Xu Jing.