Entrevistes: Laura Orgué: “Ara vull endinsar-me en el món de l'Skyrace”

Enviada per administrador el 01/Nov/2014 - 11:03

L'atleta ha conclòs una temporada de somni convertida en campiona del món de les Skyrunning World Series i del Campionat del Món de Quilòmetre Vertical

Laura Orgué: “Aquest any m'he demostrat a mi mateixa que també sóc capaç de córrer una mica més que quilòmetres verticals”
La Seu d'Urgell, 1 de novembre de 2014 - En el món de la neu, i més concretament en l'esquí de fons, el nom de Laura Orgué era ja un referent des de fa anys (amb dos Jocs Olímpics a l'esquena i havent estat capdavantera a Vancouver 2010). I ara el seu nom també s'ha convertit en una referència en el món del trail running, on l'atleta s'ha consagrat definitivament com la millor atleta del planeta a l'explosiva disciplina del Quilòmetre Vertical. Després d'una temporada de somni amb victòries en el Campionat del Món, la Copa del Món (que va revalidar per tercera vegada consecutiva), la Xarxa Bull K3, i un excel·lent paper en el seu debut a la Copa del Món de la mitjana distància, Laura Orgué pensa ja en la propera temporada amb un doble repte: mantenir la seva hegemonia al quilòmetre vertical i donar el salt a les curses de més quilometratge.
Com et sents després d'haver protagonitzant una temporada tan positiva? Esperaves aconseguir tan bons resultats?

Molt satisfeta per haver aconseguit ser bastant regular durant totes les curses de l'estiu i aconseguir estar en bones posicions en totes les carreres en les que he participat. La veritat és que veient els meus temporades anteriors, creia que podia fer una bona temporada de curses verticals, però de les skyraces no m'esperava res, el meu objectiu era provar.

De què et sents més orgullosa?

Veient les expectatives que tenia i la temporada que ha sortit, del que em sento més orgullosa és de les skyraces. He aconseguit guanyar una de les proves de la Copa del Món i en les altres dues en què he participat, les he pogut disputar. M'he demostrat a mi mateixa que també sóc capaç de córrer una mica més que quilòmetres verticals.

En el futur t'agradaria enfocar cap a les Skyrace?

Crec que aquest any he descobert que m'agraden també les curses de més quilometratge. Sí, crec que en el futur insistiré una mica més en aquest tipus de proves. Però les curses verticals no les descartaré, és un disciplina en la qual em sento molt còmoda, fins al punt en que com que conec a la perfecció el tipus d'esforç que impliquen, les gaudeixo molt.

Quin és el secret d'una disciplina tan explosiva com el Quilòmetre Vertical?

Crec que la genètica està de la meva part en aquest tipus de competicions: un bon motor i lleugeresa en el xassís. Això crec que és la base, però sense oblidar l'entrenament i ser capaç de competir al cent per cent durant un prova relativament curta. Crec que una cosa que també cal entrenar, i no és obvi, és el fet de saber posar el teu cos al límit durant un període curt de temps, saber patir intensament.

Olímpica en esquí de fons i campiona del món en quilòmetre vertical, no hi ha descans?

Per a mi representen dues temporades molt diferents i ben complementades. El meu objectiu principal són les competicions d'hivern i em preparo físicament i mentalment per a això durant tot l'any. Les curses per muntanya han aparegut a la meva vida amb un altre enfocament diferent, més lúdic. Encara que any rere any, m'estic especialitzant més en elles i tinc més expectatives posades en les curses per muntanya. Així que també augmenta la pressió. De moment gaudeixo molt de les dues temporades, amb cap i sense carregar massa de competicions, crec que he aconseguit la fórmula perquè es complementin sense que el meu rendiment es vegi perjudicat.

Com t'ajuda la preparació de la temporada d'hivern per després estar al cent per cent a la de trail running?

Crec que el que m'aporta la temporada d'hivern en benefici del trail running és el fet que em va passar sis mesos de l'any sobre dels esquís i sense córrer massa. Això, encara que a primera vista pugui semblar que va en detriment del rendiment d'un corredor de muntanya, crec que a mi em beneficia en el sentit que deixo reposar la musculatura del corredor i les articulacions no pateixen els típics impactes de quan corres. D'aquesta manera aconsegueixo arribar fresca a les curses del trail running, encara que hagi passat l'hivern competint.

Quins objectius t'has marcat per a la temporada?

De moment encara no hem marcat clarament el calendari però hi ha dues coses que tinc clares: per una banda no vull oblidar-me dels quilòmetres verticals, així que vull intentar disputar de nou la Copa del Món, i d'altra banda vull endinsar-me en el món de l'skyrunning, encara que ja veurem exactament com es materialitza aquest objectiu.

Crèdit de fotos d'arxiu: Droz Photo i Jordi Saragossa