Entrevista amb Roser Claramunt, responsable de l'Àrea de Captació de Fons d'Intemon Oxfam

Quina edició de la TrailWalker és aquesta?

Aquí a Espanya és la primera, però té 25 anys d'història en diferents països. En aquests moments s'està fent a dotze països simultàniament cada any. Per exemple a Hong Kong fa 25 anys que es fa i al Japó hi ha uns 1.000 equips. A Europa es va començar l'any passat amb França i Alemanya. L'any vinent es farà per primera vegada a Oxfam Índia.

Es fan totes a les mateixes dates més o menys?

Les dates en les quals es porta a terme depenen de la climatologia de cada país: durant tot l'any quan el temps és més favorable.

Així, veig que la intenció és fer-la aquí també en futures edicions, no?

Sí, en principi hi haurà continuïtat en anys vinents i la intenció és mantenir el mateix recorregut. Caldrà, però, avaluar l'impacte que suposa passar per tres parcs naturals, ja que segueix el recorregut dels 3 monts. També caldrà veure quina és l'opinió de la gent. Teníem una limitació de 200 equips, i hem hagut de tancar inscripcions dos mesos abans del previst.

Perquè s'ha triat aquest recorregut i en concret Catalunya?

Per la tradició que hi ha a Catalunya de gent que camina, hi ha moltes associacions, s'hi fan caminades populars com la Matagalls que tenen molt èxit. A més tenim el suport de la FEEC. Tot aquest conjunt de coses ens van fer pensar que teníem més possibilitats d'èxit. A part d'això la seu central d'Intenmon Oxfam està a Barcelona i per temes logístics de preparació ens era més fàcil. Vam buscar que fos a prop de Barcelona per fer més fàcil el transport. Es va triar la ruta dels 3 monts perquè està molt ben traçada, és una zona molt maca i la distància s'ajustava als 100 kilòmetres de la TrailWalker. La TW sempre és de 100 km i depenent de la dificultat del recorregut canvia el temps límit. En alguns llocs és de 48 hores; en d'altres, de 30 hores, o com aquí, de 36 hores.

He vist molta gent disposada a fer 100 km. He quedat molt parat perquè parlem d'una distància no gens menyspreable. Què creus que porta a tantes persones a fer això?

Hi ha dos perfils de participants. Hi ha persones que són molt esportistes i altres que ho fan simplement per la causa. Els esportistes busquen el doble repte: el solidari i l'esportiu personal per anar a buscar la marca. Els altres també tenen el repte personal, però sobretot prioritzen el factor solidari.

Els equips estan formats per sis persones, quatre que caminen i dues que fan de suport logístic i segueixen la cursa en cotxe. Per poder participar cadascun dels equips ha d'aconseguir un mínim de 1.500 €. L'equip porta a terme diferents iniciatives per recaptar aquesta quantitat. Nosaltres des de la web de l'esdeveniment els donem diferents idees que els són útils. Alguns equips han fet coses molt originals per aconseguir fons. Hi ha hagut equips que han mobilitzat tot el poble per aconseguir els 1.500 €, han organitzat maratons o han simulat la TW en els seus pobles. Tot aquest esforç col·lectiu per aconseguir els diners, entrenaments en equip... ha estat un factor que ha fet que la gent estigui tan engrescada.

He sentit que heu donat un premi a un equip d'Astúries. N'hi ha gaires que siguin de fora de Catalunya?

Hi ha un 40% de persones que són de fora de Catalunya. Hi ha tres equips de Hong Kong, dos de Bèlgica i dos o tres que són equips mixtes de gent d'Europa, però de fora d'Espanya i gent d'aquí.

Abans també heu dit que el nivell de participació ha estat més alt del que us esperàveu. Com ha anat això?

La recaptació ha estat pràcticament el doble del que esperàvem. Crèiem que com a molt arribaríem a 125 equips i han estat 202, i perquè teníem aquesta limitació que he comentat.

Moltes felicitats per la iniciativa i per l'èxit de participació i recaptació aconseguits!