Notícies

Consternació amb la mort de l'alpinista lleidatà Juanjo Garra

Enviada per administrador el 27/Mai/2013 - 09:19

Dhaulagiri, 27 de maig de 2013 - Aquesta matinada ha arribat la trista noticia de la mor de l'alpinista lleidatà Juanjo Garra després de quatre dies i quatre nits de lluita per la supervivència prop dels 7.500 m altura en el cim del Dhaulagiri.

El passat dijous dia 23 de maig l'alpinisme català rebia amb resignació però esperança la noticia de que Juanjo Garra havia patit un accident a 8.000 metres d'altura mentre baixava del cim del Dhaulagiri quan, arrossegat per la caiguda del xerpa Kheshap Sherpa, va caure i es va fracturar un turmell. Malgrat la relativa poca gravetat de la lesió i el fet que Juanjo es trobava amb bones condicions i animat, el seu estat li impedia continuar amb la baixada per si sol i necessitava ajut urgent. La situació era delicada, però igualment hi havia moltes esperances de poder-lo treure d'allà. Immediatament un equip de rescat es va mobilitzar, però l'alçada a la qual es trobava Juanjo va impedir que l'helicòpter de Simone Moro, pilot d'helicòpter i reconegut alpinista, arribés on es trobava. Només quedava l'opció d'ajudar-lo a baixar fins a una cota que fos accessible per l'helicòpter. La primera nit Juanjo la va passar sol a la muntanya. L'endemà Kheshap Sherpa va pujar des del camp 3 a donar-li assistència i a ajudar-lo a baixar tot el que fos possible. Kheshap, en una actitud heroica va estar tres dies amb Juanjo i tots dos van aconseguir baixar uns metres, però no suficients per fer possible el rescat amb helicòpter. Paral·lelament, l'alpinista català Ferran Latorre i Alex Txikon, que es trobaven en el camp base de l'Everest ben aclimatats, van oferir-se a desplaçar-se fins al Dhaulagiri per ajudar en les tasques de rescat. Malauradament, les males condicions meteorològiques van retardar l'operació i Juanjo, amb assistència mínima, passava la seva tercera nit per sobre dels 7.500 metres. Ahir, finalment, Latorre i Txikon, amb l'helicòpter de Moro, arribaven al camp 1 del Dhaulagiri i pujaven amb celeritat cap el camp 3. També ahir el metge i alpinista Jorge Egotxeaga, acompanyat de Nigma Sherpa, van arribar a l'alçada de Juanjo amb oxigen, medicaments, menjar i aigua. Això obria una nova via d'esperança, i més després d'una comunicació de Kheshap amb el camp base del Dhaulagiri en la que, passada la tercera nit, deia que estaven vius i bé. Amb l'arribada de l'assistència el xerpa Kheshap, després de tres dies en alçada, va baixar fins el camp base. El rescat de Juanjo semblava imminent i s'havia anunciat per avui mateix. Al final Juanjo no ha pogut aguantar la quarta nit a aquesta alçada i avui s'ha rebut amb consternació la tràgica notícia de la seva mor.

Tota la informació sobre l'accident i l'intent de rescat de Juanjo la podeu trobar en el bloc http://juanjogarra.wordpress.com/.

Des d'aquí volem donar el nostre més sentit condol a la família i amics. Descansi en pau.